Har du nånsin luktat skunk eller?

For English version

Jag vaknade med en tyngande huvudvärk. Persiennerna framför fönstren i vår amerikanska lägenhet släppte in ljus och avslöjade att det redan var morgon. Huvudet kändes som att jag inte sovit alls. Men det var något annat som egentligen väckt mig. Stanken. En tung lukt som inte borde vara där. Lite svavel, lite gas, nästan gummi. Som när killarna i 8:an öppnade gaskranarna på kemilektionerna. Lägenheten låg i bottenplanet och när jag drog upp persiennerna möttes jag av buskaget i rabatten utanför, och – i kanten av det gröna – en gasbehållare. Det tog inte många sekunder att göra kopplingen till gasläcka. Imponerande snabbt med tanke på tyngden i skallen.

Jag ringde gasbolaget och förklarade. Och undrade försiktigt, som svenskar gör. Det lät inte alls bra tyckte man, och lovade skicka över någon omgående. Gasläckor var inte att leka med.

Det dröjde inte länge förrän jag hade en serviceminded amerikansk maintenance guy på terassen. Men det dröjde inte heller länge förrän han skrattade hjärtligt.

“Seriously??” sa han. “Have you never ever smelled a skunk before??”

Nej, tänkte jag lättat men aningen förorättat. Vi har inga skunkar i Sverige.

Jag tackade mannen och fyllde på listan med nya erfarenheter man skaffar sig som boende i ett annat land.

Du som utlandsvensk har säkerligen varit med om något oväntat – på grund av olika kulturer, referensramar och normer. Berätta!! Lämna en kommentar! Minst lika kul om du som är inflyttad till Sverige berättar din historia om tokiga svenskheter.

3 thoughts on “Har du nånsin luktat skunk eller?”

  1. Underbart, jag kommer ihåg morgonen och den enorma stanken!

    Själv minns jag när vi var nyinflyttade till USA och jag skulle försöka komma ihåg nummret till makens arbete … stressad och lätt irreterad av att inte komma på nummret drabbades jag av kortslutning, vilket resulterade att jag blandade ihop de få nummren jag hade lärt mig. Kom dock ihåg att man slog 9 för en linje och att det sedan var något med 1 … och innan jag visste ordet av hade jag knappat in 911 … När jag hör en röst fråga om jag behöver ambulans eller polis inser jag mitt misstag och lägger snabbt på luren utan att säga pip… Efter bråkdelen av en sekund ringer dock telefonen tillbaka och jag har en dam från 911 som undrar om det är en emergency … Generad och på knaglig engelska försökte jag förklara för damen att jag var en nyinflyttad svenska som bara försökte ringa min man på arbetet …hmmm, efter det satt nummret till maken som klistrat i mitt minne : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *