Totoros learn Swedish!

origami
origami

(Scroll down a bit for English)

Gästades av tre japanska studenter till middagen. Deras föreställning om Sverige innan de landade och klev ur planet var : kallt, husen har rött tak samt Pippi. Nu konstaterar de att det är inte så kallt, ungefär som i Japan, att Pippi-filmerna i DVD-hyllan är definitivt utnumrerade av japanska filmer- diverse Miyazaki, Pokemon och Beyblade, att husen i Sverige är stora och har högt i tak, att vi äter mycket fisk. Själva bekräftade de en del svenska föreställningar om japaner; inte minst när origamipapprena dök upp ur handväskan; och överraskade med andra.  Vi hade en mycket trevlig och givande kväll, och hade samtliga glädjen av att ta del av en annan kultur.

Som första främmande språk hade de alla läst engelska; tredjespråket var fördelat mellan tyska, franska och kinesiska.

PS Japanerna tar också av sig skorna när de kommer inomhus.

 

Invited 3 teacher students from Japan for dinner. The students spent a week in Sweden as part of their education. They were eager to learn Swedish words- took lots of notes! – and Swedish culture.  I asked what they knew about Sweden before they came here, and they all agreed on Pippi Longstocking, cold, and houses with red roofs. And eating a lot of potatoes. To their surprise they found quite a few Japaneese films in the DVD drawer – Miyazaki, Pokemon and one or two Beyblade. They sang Theme from Totoro for us, revealed that the Kiki film was inspired by a Swedish town and treated us to an origami lesson (yes handbag was stuffed with origami paper).  We all had a great evening, sharing our different cultures and thoughts.

Nota bene: they also always take their shoes off when indoors.